torek, 29. april 2008

Ni ravno po HACCP*, je pa po "Hassanu"!

*HACCP - predpisi na področju higiene živil


Indija je znana po svoji kulinariki. Taksni ali drugacni. S tem mislim na to, da je nekaterim pac vsec, druge pa spet odbija mocna zacinjenost tukajsnjih jedi. Jaz osebno s tem nimam tezav. Prej s to tipkovnico, katera je ocitno videla ze boljse case!!

Od kar sva v Mumbaju, sva z Anito poskusila ze marsikatero lokalno jed, da o popitih kozarcih vode, ne govorim, saj sem jih ze omenil v enem prejsnjih postov.

Mumbai je poln razlicnih restavracij, v katerih pripravljajo raznovrstno hrano, namenjeno izbircnemu ali neizbircnemu indijskemu jedcu. Tako lahko najdemo restavracije v katerih so se specializirali za jedi iz razlicnih indijskih pokrajin (in h katerim absolutno najbolj in edino sodi Coca Cola!!!) lahko pa greste enostavno v restavracije s kitajsko, tajsko, amerisko (McDonalds) prehrano. No, to zadnjo sva do sedaj opazila samo eno. Je pa Indija obljubljena dezela za vegetarijance! Lazje je dobiti brezmesni obrok, kot pa kaksen tipicen 'mcburger'. In vegetarijanskih restavracij se kar tare.

Vceraj sva tako 'zasla' v tipicno indijsko restavracijo oziroma njihovo kantino, v kateri je nekaj miz in stolov, na stropu namontiranih ventilatorjev, nekje v kotu, temacnih in umazanih sten pa je t.i. kuhinja, okoli katere se vrtita dva, za kuharje malce cudno oblecena, mozakarja in na kovinske kroznike, z vnaprej pripravljenimi porcijami, z zajemalkami skoraj nameceta porcijo riza in nekih njihovih vegi omakic (noter je plavala cicerika, ostalo je neznano!!!). In potem prinese natakar (za cudo, niso nic krizani z nasimi 'dalmatinskimi', kar se hitrosti tice) vse

skupaj na mizo, kjer je ze postavljena kositrna posoda z vodo in kositrnimi kozarci. In nato se zacne... Jesti seveda! Obcutki pa.... Uh, pa ti res ne 'sparajo' s cilijem, feferoni, cebulo, ipd. Saj ni vazno. Samo, da pece! Sa nisem imel nekih problemov Anita pa... No saj je bila pri roki tudi kaksna plastenka vode. Ampak bilo je pa dobro. In se vedno sva brez prebavnih motenj (drzimo pesti za naprej!).

Nato so nama po mestu ponujali se nek' domaci sladoled na palcki (tudi nic po HACCP standardih), pa razlicne prigrizke, ki ti jih specejo ali pripravijo pred ocmi (kaj je noter ne ves, ker skoraj nihce ne zna anglesko?!), pred ocmi ti ubijejo in ocistijo kokos (kura, po domace in odvisno od restavracije) in se kaksna cvetka iz podrocja lokalne kulinarike bi se nasla.

"Do you want Ice-cream, Sir? The best Ice-cream in Mumbai!!"

Ce vas pa slucajno zamika kaksna limonada, ki jo prodajajo na ulici, pa si poglejte spodnji sliki. Mojster s silom in kosom leda je lokalni dostavljalec ledu "lokalom", kot je videti na naslednji sliki. Led je na volovski vpregi, pokrit le z neko zaklovino. No, pa na zdravje! In kaksno debelo rolo WC papirja si rezervirajte! ;-)


V glavnem, ce bi se sem napotil kaksen nas zdravstveni inspektor in zacel preverjati higienski minimum... Mislim, da bi dozivel stres, od katerega si verjetno ne bi vec opomogel!

Gremo naprej, novim dogodivscinam naproti!

LP

1 komentar:

  1. Hmmm, res je kaksno slikico bilahko prilimal, ampak prvo jo pomanjsaj na web-page velikost, da ti ne bo zasedla prevec prostora. Kako se to pocne poglej na blogu Pi.Roman, priporocam, sry ce je off-topic

    OdgovoriIzbriši